Per 1.1.2024 er det ca. 238 200 husholdninger i Trøndelag. I perioden 2014-2024 så har antall husholdninger i Trøndelag økt med ca. 33 800 eller 16,5 %. Dette er nesten dobbelt så raskt som befolkningsveksten i fylket. Når antall husholdninger vokser raskere enn befolkningsveksten så resulterer det i at antall personer per husholdning går ned. I snitt består husholdningen i Trøndelag av 2,06 personer per 1.1.2024, noe som er ned fra 2,20 personer i 2014.
Dette er en del av en langsiktig trend der man ser at størrelsen på husholdningen har gått ned. I 1960 var det i snitt 3,49 personer per husholdning i Trøndelag. I 1970 var det 3,05 personer per husholdning, i 1980 var det 2,74 personer per husholdning, i 1990 var det 2,48 personer per husholdning og i 2000 var tallet kommet ned på 2,32 personer per husholdning. Denne trenden er ikke unik for Trøndelag, men er noe man ser over hele Norge.
Det er spesielt to husholdningstyper som har hatt sterk vekst de siste årene, «Aleneboende» og «Par uten hjemmeboende barn». I perioden 2014-2024 har det blitt ca. 21 600 flere aleneboende i Trøndelag, en økning på 27,7 %. I samme periode har antall par uten hjemmeboende barn økt med 22,5 % eller ca. 11 100 husholdninger. Per 1.1.2024 var det 60 550 husholdninger i Trøndelag som bestå av et par uten hjemmeboende barn.
Det har en nedgang i antall husholdninger med unge barn (yngste barn 0-5 år) i perioden 2014-20204 Antall par med små barn er ned 6,9 % mens husholdninger bestående av Mor/far med små barn er ned 22,4% og flerfamiliehusholdninger med små barn er ned 35,4 %
Se også https://trondelagitall.no/statistikk/husholdninger
Aleneboende utgjør 41,8 % av alle husholdningen i Trøndelag per 1.1.2024. Dette er opp fra 38,1 % i 2014. Det er flere grunner til økningen i andelen aleneboere. Det ene er en trend knytte til flere unge enslige. Men den største grunnen er at det er blitt flere eldre og at andelen aleneboende er betydelig høyere for den eldste delen av befolkningen sammenlignet med andre aldersgrupper.
Trondheim er kommunen i Trøndelag hvor aleneboende utgjør den størst andel av husholdningene, totalt er 46,1 % av alle husholdningene i Trondheim består av aleneboende. 53,5 % av alle aleneboende i Trøndelag bor i Trondheim. Studenthusholdninger er inkludert i tallene for Trondheim. Det var en omlegging i husholdningsstatistikken i 2014 der blant annet er en del studenter er flyttet fra hjemkommunen til studiekommunen.
Av andre kommuner med høy andel aleneboende så finner vi Hitra med 43,0 % og Grogn med 42,7 %.
Mens Trondheim har høyest andel av husholdninger som består av aleneboende så er det flere av nabokommune til Trondheim som har lavest andel aleneboende husholdninger. I Malvik og Skaun så utgjør aleneboende henholdsvis 31,5 % og 30,5% av husholdningene. Disse kommune har over lengere tid hatt en stor tilflytting av blant annet barnefamilier fra Trondheim.
20 % av befolkningen i Trøndelag bor alene
Mens aleneboende utgjør 4 av 10 husholdninger så utgjør de en lavere andel av den totale befolkningen i privathusholdningene. I 2024 var det ca. 99 500 aleneboende i Trøndelag noe som utgjør 20,2 % av befolkningen som bor i privathusholdninger i Trøndelag.
Igjen er det Trondheim som har flest aleneboende, mens det er nabokommune til Trondheim som har den laveste andelen. 23,4 % av befolkningen i Trondheim er aleneboende, mens kun 12,7 er aleneboende i Skaun og 13,4 % i Malvik.
Aleneboere fordelt på alder.
Tall på aldersfordelingen blant aleneboere viser at alder betyr mye og at det er mest vanlig å bo alene i starten av voksenlivet og i godt voksen alder. Menn og kvinner over 16 år bor samlet sett like ofte alene, men det er store forskjeller mellom kjønnene for når enn bor alene.
Det er rundt 40-årsalderen at kvinner oftest bor sammen med andre. Da er andelen kvinner som bor alene under 10 prosent. Fra denne alderen begynner andelen aleneboende kvinner å øke gradvis. Også blant menn er det flere som bor alene mot slutten av livet. I begynnelsen av 40-årene bor 20 prosent av mennene alene, men i motsetning til for kvinner er andelen aleneboende menn nesten uforandret helt til de passerer 75 år.
Årsakene til disse forskjellene er flere. Samlivsbrudd er en av årsakene til at det er mer vanlig for middelaldrende menn enn kvinner å bo alene. Ved samlivsbrudd blir barna oftere boende hos moren, og far blir, i det minste midlertidig, boende alene. Fra 59 år og oppover er det en større andel kvinner som bor alene. En viktig grunn til det er at kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn sine i gjennomsnitt noe eldre partnere og dermed blir sittende igjen som aleneboende.
Kilder og metode
Kildene som er brukt i denne artikkelen er SSB tabell 06070 og SSB tabell 06081. I tillegg er det brukt beregninger som er lagd ved hjelp av Microdata.no på aleneboende i Trøndelag etter kjønn og alder.
Til samme husholdning (bohusholdning) regnes personer som er bosatt i samme bolig. En privathusholdning består av personer som er bosatt i samme privatbolig. En felleshusholdning består av personer som er bosatt og får dekket sine behov for kost, pleie og omsorg på en institusjon. Ansatte som er registrert bosatt i/ved en felleshusholdning (institusjon, militærforlegning mv.), regnes som bosatt i privathusholdning. Familie- og husholdningsstatistikken gir ikke statistikk for felleshusholdninger, men viser tallet på personer som ikke bor i privathusholdninger. Disse personene er klassifisert som bosatte i Andre husholdninger sammen med blant annet personer uten fast bopel og personer med hemmelig adresse.
Det var en omlegging i husholdningsstatistikken i 2014 der blant annet er en del studenter er flyttet fra hjemkommunen til studiekommunen. Tall for 2014 og seinere er derfor ikke direkte sammenlignbare med tall fra 2013 og tidligere.
Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag
Faktafredag er en artikkelserie som nesten hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.
Finn flere faktafredag-saker på: https://trondelagitall.no/faktafredag
Eldre faktafredag-saker kan man finne på: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kart-statistikk-og-analyse/nyhetsarkiv-kart-og-statistikk/