Hovedinnhold
Faktafredag
Kompetanseindikatorer Trøndelag 2024

Kompetanseindikatorer Trøndelag - Statusrapport 2024

Statistikkutvalget til Kompetanseforum Trøndelag har for første gang satt sammen en statusrapport med kompetanseindikatorer for Trøndelag.

Last ned rapporten Kompetanseindikatorer Trøndelag (PDF)

Kompetanseindikatorer Trøndelag 2024 gir beskrivelser av en rekke indikatorer som er relevante for kompetansearbeidet i Trøndelag. Indikatorene er basert på indikatorsettet foreslått i rapporten «Regionale kompetanseindikatorer». Indikatorsettet er også tilgjengelig på https://utdanning.no/rki.

Statusrapporten for 2024 tar for seg 5 tema:
•    Arbeidsstyrken
•    Arbeidsmarkedet
•    Tilgang på formell kompetanse
•    Behov for mer etter- og videreutdanning
•    Svak tilknytning til arbeidslivet

Hvert tema belyses gjennom flere indikatorer. Ingen enkeltindikator kan gi det hele og fulle bildet av kompetanseutfordringene, men vi håper at et bredt sett med indikatorer kan bidra til en kunnskapsbasert debatt rundt utfordringene og mulighetene for kompetansepolitikken i Trøndelag.

Rapporten er utarbeidet av Statistikkutvalget til Kompetanseforum Trøndelag

 

Image
Kompetanseindikatorer Trøndelag 2024.

 

Noen hovedfunn fra rapporten:

•    Trøndelag står ovenfor store demografiske utfordringer. Fremover får vi lavere vekst i befolkningen i arbeidsaktuell alder, samtidig som antall eldre øker. Utviklingen i distriktskommunene er mer utfordrende enn i mer sentrale deler av Trøndelag.

•    Andelen som jobber heltid og større stillingsandeler er økende. Det er størst endring i retning større stillinger innen helse og sosialtjenester.

•    Arbeidslivet i Trøndelag sysselsetter fortsatt flest med videregående som høyeste utdanningsnivå, men denne andelen har sunket med 2,2 % siden 2018. Den langsiktige trenden er tydelig vekst i sysselsatte med høyere utdanning, flat utvikling for sysselsatte med videregående og nedgang for sysselsatte med grunnskole som høyeste utdanningsnivå.

•    Trøndelag har hatt positiv sysselsettingsvekst de fleste årene i perioden fra 4. kvartal 2015 til 4. kvartal 2023. Trøndelag har stort sett hatt en vekst som har vært nært landssnittet.

•    Årets stramhetsindikator på 1,6 er den laveste siden Trøndelagsfylkene ble slått sammen. Arbeidsmarkedet er strammest innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet, etterfulgt av helse- og sosialtjeneste. Størst endring ser vi innenfor informasjon og kommunikasjon og bygg og anlegg. Begge næringene har hatt et betydelig strammere arbeidsmarked de siste fem årene enn de ser ut til å ha i år.

•    22,0 % av befolkningen har grunnskole som høyeste utdanning. 17,9 % i aldersgruppen 30-34 år.

•    Trøndelag er blant fylkene i landet med høyest andel elever på yrkesfaglige utdanningsprogrammer. Andelen på yrkesfag (vg1) har økt over tid i alle fylker med unntak av Oslo. I Trøndelag har andelen økt med 4,4 prosentpoeng fra 54,0 % i 2019 til 58,4 % i 2023.

•    Det er 2,3 førstevalgsøkere per studieplass i Trøndelag. Det viser at Trøndelag som studentfylke er noe mer attraktiv enn landsgjennomsnittet 2,2. Oslo er mest populært med 2,9 førstvalgsøkere per studieplass. Levanger og Steinkjer er lite attraktive som studiebyer målt etter denne indikatoren.

•    Det var 1 416 personer over 25 år med godkjente fag- svenneprøver i Trøndelag i året 2022-2023 (1. okt - 30 sept). Sett i forhold til antall sysselsatte over 25 år, så utgjør det 27,7 per 1000 sysselsatte. Det er over landsgjennomsnittet på 23,3 per 1000. Av 2028 godkjente fag- og svenneprøver i 2022-2023 var 1416 av voksne og 1512 av ungdom (under 25 år).

•    Antall sysselsatte uten studenter i Trøndelag som deltok i formell utdanning i 2022, er estimert til 27 000 personer. Sysselsatte kvinner har deltatt i noe høyere grad enn menn i formell utdanning: 14 % mot 11 % av menn i denne gruppen.

•    Per 4. kvartal 2023 var 69,3 % av befolkningen i Trøndelag mellom 15-74 år sysselsatt. Dette er en nedgang fra 69,2 % i 2022. Sysselsettingsgraden i Trøndelag var høyere enn landsnittet på 68,6 %.

•    9 178 personer i alderen 15-29 år i Trøndelag som sto utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i 2022, dette utgjør 9,5 % av alle 15-29 åringer i fylket. Trøndelag ligger rett under landsgjennomsnittet for unge utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak.

•    81,0 % av de som startet videregående opplæring i 2017 gjennomfører videregående opplæring innen normert tid pluss to år. For elever på studieforberedende utdanningsprogram er andelen 91,1 %, og elever på yrkesfaglige studieprogram er 70,7 %. Gjennomføringen i Trøndelag på henholdsvis studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram er omtrent på samme nivå som landet samlet. Rogaland er best blant fylkene med henholdsvis 93,3 % og 75,0 % gjennomføring på studieforberedende og yrkesfaglige programmer.

 

Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag 

Faktafredag er en artikkelserie som nesten  hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag. 
 
Finn flere faktafredag-saker på: https://trondelagitall.no/faktafredag 

Eldre faktafredag-saker kan man finne på: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kart-statistikk-og-analyse/nyhetsarkiv-kart-og-statistikk/