Universitet og høyskole
Søkertallene fra Samordna opptak for 2025 viser en liten nedgang i antall søkere med førstevalg til studier i Trøndelag fra 22 392 i 2024 til 21 845 i 2025. Pandemiårene 2020 og 2021 hadde spesielt høye søkertall, med hhv. 23 421 og 23 302 førstevalgsøkere til Trøndelag. Trondheim er den tredje mest populære studentbyen i landet etter Oslo og Bergen, med 19 339 førstevalgsøkere i 2025. Levanger har 1 154 førstevalgsøkere, Stjørdal 484, Namsos 316, Orkland 278 (på 35 plasser!), Steinkjer 252 og Midtre Gauldal 22. Det er vekst i førstevalgsøkere til Levanger og Stjørdal fra 2024 til 2025, nedgang i Trondheim, Namsos og Steinkjer. Orkland og Midtre Gauldal er ny av året.

Dette er søkertall per 15. april. Søkerne kan endre på rekkefølgen til studieønskene sine og fjerne studieønsker frem til 1. juli. Det vil også forekomme endringer i antall studieplasser. Tallene viser derfor hovedsakelig interessen for de ulike studiene ved søknadsfristen, og ikke hvilke studieplasser som kommer til å bli fylt.
Førstevalgsøkere per planlagte studieplass er et mål på hvor stor interesse det er for de ulike studiene. Aggregert per studiested så er det størst interesse for studiene i Orkland med 7,94 førstevalg per studieplass. Studiene i Trondheim ligger også høyt med 2,38 førstevalg per studieplass. Namsos er oppe i 2,18 per studieplass i 2025, som er på nivå med Stjørdal. Levanger og Steinkjer ligger lavere med hhv. 1,41 og 1,26 førstevalg per studieplass, men det er på nivå med 2024. Midtre Gauldal har 22 søkere på 30 planlagte studieplasser innen barnehagelærer deltid.

Når man ser på interesse fordelt på utdanningsområde så er Helsefag og Økonomi og administrasjon som har flest førstevalgsøkere per studieplass. Det er svakest interesse for Språkfag, Lærerutdanning og Historie. Lærerutdanningen har noen færre førstevalgsøkere i 2025 (1 627) enn i 2024 (1 677).
Teknologistudiene (ingeniør, sivilingeniør og arkitekt) har flest studieplasser og flest førstevalgsøkere, og jevnt over god interesse over tid.
Når vi ser på oversikten over de mest populære studiene i Trøndelag i 2025 så er det sykepleie deltid i Orkland som peker seg ut. Film- og videoproduksjon ved NTNU er også populært, og studiet Flyingeniør ved NTNU som var nytt i fjor holder seg høyt på listen.

Innen Helsefag er det i tillegg til Sykepleie deltid - Orkland, Fysioterapi, Medisin og sykepleie deltid - Namsos som er blant de studiene med flest førstevalgsøkere per studieplass.
Sykepleiestudiet i Trondheim har mye høyere interesse med 4,31 førstevalg per plass, sammenlignet med samme studium i Levanger og Namsos som har hhv. 1,59 og 0,82 førstevalgsøkere per plass. Men det er bedring fra i fjor alle steder med flere førstevalgsøkere til sykepleie i 2025.
Blant økonomistudiene er det stor interesse for både årsstudium, bachelor (3 år) og siviløkonom (5 år) innen Økonomi og administrasjon. Det er også stor interesse for Personalledelse og kompetanseutvikling på Nord universitet i Levanger med 217 førstevalgsøkere på 40 plasser.
Studier innen Informasjonsteknologi har fått betydelig færre førstevalgsøkere i 2025, etter flere år med sterke søkertall.
Deltidsstudier på universitet og høyskole
Som nevnt tidligere er det en del deltidsstudier som har høyt antall søkere per planlagt plass. Når vi ser på studier som har "deltid" i studiumnavnet så er det til sammen 9 studier, 330 planlagte plasser og 672 førstevalgsøkere i Trøndelag i 2025. Det er kun innen helse, barnehagelærer og økonomi og administrasjon man har egne deltidsstudier, og det er bare Nord Universitet og Dronning Mauds minnes høyskole som leverer slike studier. Det finnes en rekke deltidsstudier og kurs som det ikke søkes til via Samordna opptak. Blant annet på NTNU videre.

Interaktiv statistikk på søkere fordelt på utdanningsområde, studiested og lærested finnes på:
https://trondelagitall.no/statistikk/samordna-opptak
Høyere yrkesfaglig utdanning
Høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) bygger på fag- eller svennebrev og treårig yrkesfaglig opplæring i skole. Enkelte studier kan også bygge på generell studiekompetanse. Høyere yrkesfaglig utdanning tilbys av fagskoler.
Til høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoler) er det 1 545 førstevalgsøkere i Trøndelag via Samordnet opptak i 2025. Noen private fagskoler har ikke opptak via Samordnet opptak. Søkertallene til høyere yrkesfaglig utdanning har gått opp fra 1 545 i 2024. Den største fagskolen er Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) med 1 042 førstevalgsøkere i 2025 mot 1 029 i 2024, 929 i 2023 og 904 i 2022.

Det er flest studieplasser og flest førstevalgsøkere til Trøndelag høyere yrkesfagskole, men det er Fagskolen Innlandets studier i Trøndelag og Norsk Fotofagskole så er interessen målt i førstevalgsøkere per studieplass høyere til studietilbudet fra Norsk fotofagskole og Fagskolen i Innlandet.

Studiene innen høyere yrkesfagutdanning er spredt på 11 ulike studiesteder. Det er studiene på Trondheim og Røros som har flest førstevalgsøkere per studieplass. Det er i Trondheim det er flest studieplasser med 444 planlagte plasser.

Her er studiene sortert etter antall førstevalgsøkere. Datateknologi, server og nettverksdrift ved Centric IT Academy har flest førstevalgsøkere med 116, men det er også mange studieplasser. Fotografi og film ved Norsk Fotofagskole har veldig høye søkertall i 2025 og er det studiet med flest førstevalgsøkere per plass. Barsel- og barnepleie ved Fagskolen Diakonova er et annet populært studium med 43 førstevalgsøkere på 15 plasser. Det er flere maritime fag som har mye søkere i forhold til plasser. Det gjelder både Maskinoffiser i Trondheim og Rørvik og Dekksoffiser i Rørvik. Ledelsesfag knyttet til havbrruk har noe lavere søkertall med færre førstevalgsøkere enn plasser i 2025.
Kilder og metode
I denne artikkelen er det brukt tall fra Samordnet opptak.
https://www.samordnaopptak.no/info/om/sokertall/index.html
Figurer er hentet fra:
https://trondelagitall.no/statistikk/samordna-opptak
Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag
Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.
Finn flere faktafredag-saker på: https://trondelagitall.no/faktafredag
Eldre faktafredags-saker kan man finne på: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kart-statistikk-og-analyse/nyhetsarkiv-kart-og-statistikk/