Hva er et prisområde og hvorfor har vi dem?
Et prisområde er en geografisk region der strømprisen settes ut fra tilbud og etterspørsel. I Norge er det fem strømprisområder: NO1 (Østlandet), NO2 (Sørlandet), NO3 (Midt-Norge), NO4 (Nord-Norge) og NO5 (Vestlandet).
Grunnen til at vi har prisområder er at overføringskapasiteten i strømnettet er begrenset. Det er ikke alltid mulig å flytte strøm fra et område med mye kraftproduksjon til et område med stor etterspørsel uten å møte begrensninger og flaskehalser i strømnettet. Derfor er det dannet prisområder som gjør at prisen i større grad reflekterer forholdet mellom kraftproduksjon og -forbruk innenfor det geografiske området som er satt av strømprisområdet. Kraft og strøm er begrep som brukes om hverandre, men betyr det samme.
Hva er prisområde NO3?
NO3 er strømprisområdet i Midt-Norge. Det er strømprisområdet Trøndelag tilhører, sammen med Møre og Romsdal og mindre deler av Vestland og Innlandet fylker. I tillegg ligger noen trønderske kommuner i andre prisområder: Røros i NO2, og Lierne, Røyrvik, Namsskogan og deler av Grong i NO4.
Du kan lese mer om hvorfor vi har prisområder på Statnett sine nettsider.
Du kan utforske produksjon og forrbruk per prisormåde her: https://trondelagitall.no/statistikk/produksjon-og-forbruk-av-kraft-prisomrade oversikt over kraftpris prer prisområde finner du her. https://trondelagitall.no/statistikk/kraftpris-prissone
Hva bestemmer strømprisen?
Prisdannelse på strøm er komplisert. I korte trekk settes prisen gjennom markedet på kraftbørsen Nord Pool. Her bestemmes prisene i et såkalt «day-ahead»-marked, der kraftprodusentene legger inn bud på hvor mye og til hvilken pris de er villige til å produsere og selge kraften sin. Prisen settes der tilbud og etterspørsel møtes, og kalles systemprisen.
I tillegg til systemprisen settes det også egne priser i prisområdene basert på kapasiteten i strømnettet. Hvis det er overføringsbegrensninger mellom regioner, kan det oppstå ulikheter i strømprisene, og er grunnen til at strømprisområdene opplever ulik strømpris. Stort sett vil prisområder med kraftoverskudd ha lavere priser, mens områder med kraftunderskudd får høyere strømpriser.
Lær mer om prisdannelse på strøm i denne artikkelen fra Energifakta Norge, eller les Strømprisutvalgets vurderinger av det norske strømmarkedet.
Kraftflyt til og fra NO3
I et normalår produseres det mer kraft enn det forbrukes i Trøndelag. Likevel er prisområde NO3 i negativ kraftbalanse på grunn av Møre og Romsdals kraftunderskudd. NO3 hadde i 2023 et kraftunderskudd på 2,7 TWh. Inkludert tap i nettet på 1,3 TWh er underskuddet 4 TWh. Nettap er tap av strøm når den transporteres i strømnettet. Les mer om hva nettap er her.
Siden strømprisområde NO3 produserer mindre kraft enn det forbrukes gjennom året, er Trøndelag og NO3 i perioder derfor avhengig av å importere kraft fra andre prisområder – også fra utlandet. I de periodene NO3 derimot produserer mer kraft enn det forbrukes, eksporteres kraften til prisområder som har bruk for den.
Eksport
Det ble eksportert 4,2 TWh kraft fra NO3 i 2023, hovedsakelig til NO1 (Østlandet) og NO5 (Vestlandet). I 2022 ble det eksportert langt mere kraft fra NO3, da 7,8 TWh kraft ble eksportert hovedsakelig til Øst- og Vestlandet, samt Sverige. Se fordelingen av hvilke prisområder NO3 eksporterte kraft til i 2022 og 2023 i figur 3:
Import
I perioder der det produseres for lite kraft sammenlignet med forbruksetterspørselen, er det behov for å importere kraft. Det ble i 2023 importert 8,2 TWh kraft. Litt over 70 prosent av dette kom fra Nordlands prisområde NO4, men også en betydelig andel på 22 prosent kom fra Sveriges prisområde SE2. I 2022 importerte NO3 7,1 TWh kraft, og nesten 90 prosent av all importert kraft kom fra Nordlands prisområde NO4. Figur 4 viser hvor kraften ble importert fra i 2022 og 2023:
Visste du at Trøndelag har nesten 200 vannkraftverk? Les mer om Trøndelags kraftproduksjon og –forbruk.
Eksporterer eller importerer vi mest?
Summen av eksport og import til og fra prisområde NO3 gir tall på nettohandel av kraft. Statistikk fra Trøndelag i tall, basert på tall fra Elhub, viser at det i 2022 og 2023 ble nettohandlet henholdsvis 0,7 og -4 TWh kraft. Positive verdier betyr netto eksport, og negative verdier netto import. Så langt i 2024 er det nettohandlet -4 TWh kraft, som vil si at prisområdet har importert 4 TWh mere kraft enn det er eksportert.
Vi nå må tilbake til 2022 for å finne en måned der NO3 har vært nettoeksportør av strøm. Kraftutveksling med andre prisområder er dermed vært viktig for å dekke Trøndelag og NO3s kraftbehov. I 2023 tilsvarte mengden importert kraft 30 prosent av det totale kraftforbruket i NO3. Det ble også eksportert 4,2 TWh kraft, som tilsvarer 17 prosent av NO3s totale kraftproduksjon.
Figur 5 og 6 viser månedsvis nettohandel av kraft i NO3 i 2022 og 2023:
Utforsk mer om kraftimport og -eksport på Trøndelag i tall sin side om krafthandel mellom prisområder.
Trøndelag trenger mer tilgang på kraft
I 2023 måtte prisområde NO3 importere nesten dobbelt så mye kraft som det ble eksportert. Trøndelag har nytt godt av muligheten til å importere overskuddskraft fra blant annet Nordland og Sverige, men disse mulighetene vil de neste årene mest sannsynlig falle bort. Dette kommer som følger av at nærliggende prisområder har en forventet forbruksøkning som større enn utbyggingsplanene om ny produksjon, som vil gjøre at områdenes kraftoverskudd blir mindre. De andre prisområdene har med andre ord planer om å bruke mer av strømmen selv, som vil begrense NO3s mulighet til å importere billig overskuddskraft.
Siden tilbud og etterspørsel påvirker strømprisen, vil strømprisen i Trøndelags nærliggende prisområder bli dyrere når de får en knappere kraftbalanse. Videre vil dette følge til at Trøndelag og NO3 får dyrere strømpris i perioder der det er behov for å importere kraft.
For å unngå dyrere strømpris i årene som kommer, må Trøndelag og NO3 øke egen kraftproduksjon og effektkapasitet for å produsere kraften selv når forbrukstoppene inntrer, og i de periodene regionen ellers har behov for å importere kraft. Dette er en av temaområdene i Trøndelag fylkeskommunes «Energistrategi for Trøndelag mot 2050», som er under utarbeidelse.
Kilder og metode
Dataene som er brukt i denne artikelen er bassert på tallene fra Elhub som presenteres på https://trondelagitall.no/statistikk/krafthandel-mellom-prisomrader
Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag
Faktafredag er en artikkelserie som nesten hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.
Finn flere faktafredag-saker på: https://trondelagitall.no/faktafredag
Eldre faktafredag-saker kan man finne på: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kart-statistikk-og-analyse/nyhetsarkiv-kart-og-statistikk/